Månadsrapport- Nowo Global Fund Mars 2025
- Kategori
- | Nyheter
- | Rapporter
Världens börser har haft en minst sagt turbulent tid sedan Trump valdes in som USA:s president och osäkerheten har accelererat. Nowo Global Fund har också drabbats hårt under perioden med kraftiga nedgångar liksom marknaderna i stort. Under mars backade fonden med -8,65% vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade med -5,07%.
Börsklimatet har blivit alltmer svårbedömt då världens börser inte utvecklas efter allmänna konjunktursvängningar utan i stället reagerar på nyckfulla politiska beslut vilka i sin tur kan ändra spelreglerna över en natt. Trumps nyligen införda handelstullar mot resten av omvärlden är ett försök att som den amerikanska administrationen uttrycker det ”läka den sjuka patienten USA” och göra USA ”great again”, en metod som ifrågasätts från flera håll men som får konsekvenser överallt.
Men en sak har de rätt i sak, USA:s statsskuld som kontinuerligt vuxit under åren och vars ränta är en av de största utgiftsposterna i budgeten behöver få en lösning. Frågan är bara om införandet av kraftiga handelstullar mot resten av omvärlden är rätt medicin? Det värsta som aktiemarknaden vet är osäkerhet och det är det som vi ser just nu vilket i sin tur resulterar i kraftiga nedgångar. Förhoppningsvis kan dialog snarast inledas mellan politikerna och därmed skapa förutsägbara och hållbara ekonomiska överenskommelser vilka då skulle få världen börser att reagera med kraftiga uppgångar.
Nedgångarna har påverkat de flesta branscher allt från teknik, verkstad och banker. Fastighetsaktier är en av de branscher som klarat sig bäst då en minskad världshandel skulle kunna leda till lägre räntor.
I skrivande stund står det svenska börsindexet OMXS30 i 2157 vilket är en nedgång på dryga 600 punkter från januari eller en minskning med över 20 procent. Stockholmsbörsens index OMXS30 har med nedgången idag haft den andra största 3dagarsnedgången sedan starten 1986.
Ingen kris är lik någon tidigare kris men något som kriser har gemensamt är att de går över. Frågan är bara hur långvarig den är den här gången. Nowofonden använder den kraftiga nedgången som ett tillfälle att stegvis vikta om ett par procentenheter från räntebärande tillgångar mot aktier framför allt i Sverige.
Här hemma så har statistiska centralbyrån lämnat en preliminär inflationsrapport som visar att inflationen i måttet KPIF var 2,3 % i mars vilket var lägre än februari då KPIF låg på 2,9%. Överraskande stor nedgång enligt analytikerna men positivt utifrån ett Riksbanksperspektiv som har 2% som sitt inflationsmål.
Den svenska styrräntan är fortsatt kvar på 2,25% sedan senaste sänkningen den 26 mars. Riksbankens nästa räntemöte är den 8 maj men sannolikheten om att Riksbanken justerar räntan åt något håll på detta möte ligger i korten då vi å ena sidan har en fortsatt hög arbetslöshet men där inflationen kom ner i förra månaden och andra sidan en stor osäkerhet om var konjunkturen är på väg någonstans.
I den senaste rapporten från Konjunkturinstitutet för mars visar Barometerindikatorn på ett dämpat stämningsläge och då har den senaste veckans börsturbulens inte räknats in i detta. Huvudsakligen är det framför allt hushållen och handeln som är fortsatt än mer pessimistiska om framtiden och är mer negativa än normalt. Utöver de två nämnda områdena är det inga stora förändringar från februari mätningen mer än att vi noterar att byggsektorn har återhämtat sig något.
Grafen nedan visar fondens utveckling i jämförelse med fondens jämförelseindex under åren 2024 och 2025.
Nedan visas ett cirkeldiagram med fondens fördelning mellan de olika tillgångsslag som fonden just nu investerar och där tyngdpunkten fortsatt är en övervikt av aktier.
Cirkeldiagrammet nedan visar en fortsatt god spridning i portföljen med övervikt mot teknologisektorn. Den skakiga börsen har slagit extra hårt mot amerikanska teknologiaktier vilket har bidragit till fondens negativa utveckling. Nvidia och Microsoft är fortsatt fondens enskilt största innehav med drygt 4% vardera.
Som alltid så rekommenderar vi att fortsätta spara ofta och regelbundet för att då automatiskt få ett genomsnittspris vilket ofta är fördelaktigt över tid.
Med vänliga hälsningar från fondens förvaltare.
Källor: Sveriges Riksbank, SEB, Konjunkturinstitutet, Nowo Fund Management AB, SCB.