Månadsrapport – Nowo Global Fund Juli 2024

  • Kategori
  •  | Nyheter
  •  | Rapporter

Nowo Global Fund hade en väldigt stark utveckling i juli och fonden ökade med 8,19 % vilket var klart bättre än fondens jämförelseindex som ökade med 1,60 % för perioden.

I juli såg vi en fortsatt stark börs med en uppvärdering av aktiemarknaderna och flera nya all-time-high slogs i många aktier. I slutet av månaden började signaler komma om frågetecken kring framtida vinstutveckling och var någonstans vi befinner oss i konjunkturen.

En bidragande anledning till fondens fina utveckling under månaden var att flertalet av fondens innehav i mindre svenska bolag utvecklats väl.

Grafen nedan visar fondens utveckling i jämförelse med fondens jämförelseindex i år t.om 2024-07-31.

Nedan visar vi ett diagram med fondens fördelning mellan de huvudsakliga tillgångsslagen som fonden investerar i. Utifrån vår nuvarande marknadstro har vi under månaden viktat ned aktiedelen något och viktat upp de räntebärande tillgångarna och samtidigt minskat de alternativa investeringarna.

Som ni ser i pajdiagrammet nedan så har vi en god spridning i portföljen. Vi har en tydlig närvaro i flera olika branscher och de tre största branscherna under juli månad var Informationsteknologi Finans och Industri.

Som vi tog upp i förra månadsbrevet så har Frankrike utlyst nyval och första valomgången är genomförd men sedan har Macron har valt att pausa valprocessen till efter pågående OS. I Storbritannien så blev det mycket riktigt ett regeringsskifte där Labour vann valet.

I USA har den politiska debatten ytterligare fokuserats på den kommande valrörelsen i och med att president Biden lite överraskande deklarerat att han inte ställer upp för omval och i stället gett sitt stöd till vice presidenten Kamala Harris att bli demokraternas kandidat och därmed möta huvudmotståndaren republikanernas Donald Trump i valet i november. Det ska bli intressant att följa kommande valdebatter och utgången av valet kommer vara mer gynnsamma för vissa branscher än andra.

Det pågående kriget i mellanöstern mellan Israel och Hamas i Gaza har utökats och komplicerats ytterligare efter diverse attacker från såväl Israel som Hamas där nu även Iran är än mer indragen i konflikten och sedan tidigare en central spelare i regionen. Flera internationella aktörer har manat till lugn men ännu ingen avkylning av konflikten i sikte.

Vad gäller konjunkturutsikterna för Sverige så är den fortsatt osäker och komplex. Enligt Statistiska Central Byrån (SCB) så pekar BNP-indikatorn för andra kvartalet på en minskning av BNP om 0,8 procent jämfört med årets första kvartal vilket då indikerar på en fördjupning av den pågående lågkonjunkturen. Men till detta så har inflationen minskat snabbt under 2024 och reallönerna ökat. Detta tillsammans med förväntade räntesänkningar från Riksbanken bidrar till en ökad framtidsoptimism.

Riksbanken har inte haft något nytt möte sedan den 3 juli då de lämnade styrräntan oförändrad på 3,75%. Nästa möte är satt till den 20 augusti. Vi noterar att fler sätter press på Riksbanken att agera snabbare för att motverka en hårdlandning av ekonomin.

Vad gäller den svenska inflationen så finns det ingen ny data från Riksbanken än den från juni då KPIF låg på 1,3% vilket var lägre än marknadsförväntningarna och lägre än vad både Konjunkturinstitutet och Riksbanken räknat med.

Konjunkturinstitutet spår att konjunkturen börjar att återhämta sig under andra halvan av 2024 och att arbetslösheten vänder nedåt dvs att sysselsättningen ökar men att vi fortsatt även nästa år kommer att befinna oss i en lågkonjunktur.

Avslutningsvis vill vi påminna om värdet av att sprida riskerna när man investerar. Vi rekommenderar att fortsätta spara ofta och regelbundet, och vid flera olika tillfällen. På så sätt får man automatiskt ett genomsnittspris, vilket ofta är fördelaktigt.

Med vänliga hälsningar från fondens förvaltare.