Halvårsredogörelse Nowo Global Fund 1 jan – 30 juni 2024
- Kategori
- | Nyheter
- | Rapporter
Förvaltningsberättelse
Styrelsen och verkställande direktören för Nowo Fund Management AB, får härmed avge halvårsredogörelse för perioden 2024-01-01 – 2024-06-30 avseende Nowo Global Fund, 515602-8002.
Förvaltare: Emil Widén
Fondbolag: Nowo Fund Management AB
Startdatum: 2015-12-11
Basvaluta: SEK
Andelsklasser öppna för handel: A, F, G
Jämförelseindex: 50% MSCI All Country Net SEK och 50% OMRX Treasury Bill Index
Allmänt om verksamheten
Nowo Fund Management AB erhöll tillstånd att bedriva fondbolagsverksamhet enligt Lag (2004:46) om värdepappersfonder den 18 februari 2022. Nowo Fund Management AB förvaltar sedan 1 april 2022 Nowo Global Fund. Fonden är en så kallad blandfond som fritt allokerar mellan aktier och räntebärande instrument.
Väsentliga händelser under året
- Den 2 januari bytte fondbolaget som förvaltar Nowo Global Fund namn till Nowo Fund Management AB.
- Den 2 april 2024 godkände Finansinspektionen fondbolagets ansökan om ny andelsklass G.
- Den 3 april 2024 bytte fonden förvaringsinstitut till Swedbank AB.
Fondens placeringsinriktning
Nowo Global Fund är en aktivt förvaltad blandfond som investerar över hela världen och där förvaltarna fattar aktiva placeringsbeslut med målsättningen att långsiktigt överträffa jämförelseindexets genom en diversifierad portföljstrategi. Fonden är en s.k. artikel 8 fond vilket är en hållbarhetsklassificering som innebär att förvaltningen ska ta hänsyn till miljörelaterade eller sociala egenskaper.
Fondens utveckling under perioden
Indexerad kursutveckling januari – juni 2024, andelsklass A
Det första halvåret har varit ett bra halvår för fonden och avkastningen de första sex månaderna var 14,31% vilket är klart över fondens jämförelseindex som under samma period haft en utveckling om 9,26% mätt som 50% MSCI All Country Net SEK och 50% OMRX Treasury Bill Index.
Året började starkt med rekordnivåer på flera av de amerikanska börserna och fonden ökade i januari med 2,92% vilket var 1 procentenhet bättre än fondens jämförelseindex. Det starka börsklimatet fortsatte i februari där fondens innehav i stora amerikanska tech-bolagen drev på utvecklingen tillsammans med investeringar i svenska små- och storbolag. Även i mars så fortsatte en allmän börsuppgång men nu med en viss osäkerhet om hur länge uppgången kan fortgå.
I april så kom en avmattning av kursutvecklingen på världsbörserna och en mer splittrad bild om framtiden utkristalliserade sig. Bland annat så sjönk Nasdaq Composite i april med -1,11%. Maj var en bra månad för fonden även fast vi såg en fortsatt avmattning på de stora börserna. Avslutningsvis så var juni en svagare månad för fonden men summerat i perioden så avkastade fonden 14,31% medan exempelvis Stockholmsbörsen, OMX Benchmark Index ökade med 10,25%.
Fondens innehav
För närvarande analyseras över 800 bolag och fonden innehar vanligtvis positioner i drygt 150 bolag. Genom aktiv diversifiering med hjälp av ett stort antal värdepapper minskas risken för koncentration till ett enskilt land eller enskild bransch.
Av fondens innehav har Eyeon Group bidragit mest med 6,71% i avkastning tillsammans med Nvidia som bidragit med 2,59%.
Analysmodellerna har utvecklats och förfinats som en del i det löpande förvaltningsarbetet, för att så bra som möjligt balansera förväntad risk mot förväntad avkastning. Under årets första halvår har vissa mindre justeringar av förvaltningsprocessen genomförts.
Fondens 5 största innehav
Värdepapper | Valuta | Marknadsvärde | Andel % |
ISHARES ESG MSCI EM ETF | USD | 30 295 594 | 5,76 |
EYEONID GROUP AB | SEK | 28 757 485 | 5,47 |
APPLE INC | USD | 14 866 547 | 2,83 |
MICRON TECHNOLOGY INC | USD | 10 827 391 | 2,06 |
ISH MSCI JPN ESG EHNCD USD GER | EUR | 9 852 804 | 1,87 |
Marknadens utveckling
De flesta börserna utvecklades positivt under det första halvåret 2024. Mätt i svenska kronor steg världsindexet MSCI World Net med +17,4%. Vi ser att uppgången leddes av framför allt USA vars MSCI index steg 20,5%. Europa hade inte en lika stark tillväxt i perioden och dess MSCI-index steg med 11,2%.
Globalt sett var IT och Kommunikationssektorerna de som utvecklades bäst medan fastighetssektorn utvecklats svagast. En stark trend under perioden var det ökade intresset kring artificiell intelligens (AI) i kombination med en ökad tro om styrräntesänkningar. Riskerna i omvärlden fortsatte att präglas av geopolitiska spänningar i framför allt Ukraina och området kring Gaza.
Arbetet med att bekämpa inflationen har framför allt i USA har gått lite trögare än prognoserna medan inflationen i Sverige stadigt har minskat under halvåret. Följaktligen sänkte Riksbanken den viktiga styrräntan med 25 punkter under mötet i maj medan den amerikanska motsvarigheten, FED, valde att låta den vara oförändrad.
Vid periodens utgång hade den svenska kronan försvagats mot både dollarn och euron jämfört med nivåerna vid årets början.
Risker
Marknadsrisk
Då fonden är en blandfond som placerar, direkt och via fondandelar, i aktier och räntebärande instrument globalt får marknadsrisken betecknas som lägre än i en ren aktiefond.
Valutarisk
Nowo Global Funds tillgångar är till stor del exponerade mot USD och EUR. Fonden har gynnats under året med anledning av att den svenska kronans depreciering. Fonden har generellt en hög valutarisk, då en stor del av tillgångarna är investerade i andra valutor än den svenska kronan. Valutaexponeringen finns företrädesvis i valutor såsom DKK, NOK, och CHF förutom som tidigare nämnts USD och EUR.
Likviditetsrisk
Vid Nowo Global Funds nuvarande storlek och sammansättning är likviditetsrisken begränsad.
Derivatinstrument
Fonden har utnyttjat möjligheten och rätten att placera i derivatinstrument under året. Under perioden har fonden utnyttjat derivat i relativt begränsad omfattning. Fonden har under året inte lånat eller lånat ut aktier.
Övriga tillgångar och skulder
Vid periodens utgång uppgick fondens likviditet (kassadel) till 9,04% av fondförmögenheten, vilken var placerad hos Swedbank och SEB.
Förändring av fondförmögenhet
Nowo Global Funds förmögenhet uppgick vid periodens slut till 525 878 288 SEK, att jämföra med 430 474 076 SEK per 2023-12-31. Andelsutgivningen uppgick till 97 749 821,89 SEK, medan andelsinlösen uppgick till -65 334 440,14 SEK.
Andelsklasser
Fonden har 3 öppna andelsklasser, A, F och G som är öppna för handel. Andelsklass A erbjuds via Nowonomics Nowoapp och andelsklasserna F och G erbjuds via samarbetspartners och försäkringsbolag. Övriga andelsklasser är för närvarande inte öppna för handel. De olika andelsklasserna skiljer sig åt vad gäller avgifter, utdelning, inlösen samt särskilda villkor för distribution. Andelarna i en andelsklass medför lika rätt till den egendom som ingår i fonden. Mer information om fondens andelsklasser finns i informationsbroschyren.
Riskklass
Fondens riskklass är baserad på andelsklass A. Respektive riskklass redovisas i respektive faktablad (PRIIP).
Övrigt
Den 28 juni fattade fondbolagets styrelse beslut om att justera förvaltningsavgiften i andelsklass A och ansökan skickades in till Finansinspektionen för beslut. Avsnittet om intressekonflikt har uppdaterats på hemsidan och i informationsbroschyren.